Goede markt voor zelfstandige (interim-) juristen en advocaten

Bij aanvang van 2019 staat de OJ Index op 74. Daarmee beginnen we het jaar nipt hoger dan in dezelfde periode in 2018. Voor ons als centrale OJ netwerkorganisatie een teken dat de marktomstandigheden voor zelfstandige juridische professionals in de top van de Nederlandse markt aanhoudend goed zijn.

Traditiegetrouw beginnen we het jaar iets lager, waarna, naar de zomer toe, de marktvraag aantrekt. Overall duidt 74 punten voor de OJ Index op uitstekende marktomstandigheden.

 

Rol bemiddelingsbureaus in de interim markt loopt terug

Anders dan velen denken is het al lang niet meer zo dat bemiddelingsbureaus de markt voor interim werk domineren. We zien al jaren dat zelfstandige interim-juristen hun klanten vooral halen uit hun netwerk en uit doorverwijzingen van vakgenoten. Bij aanvang van 2019 zien we dat de rol van de interim-bemiddelaars verder afneemt. Bij de laatste meting haalt nog maar 21,6% van de zelfstandige juristen daar werk vandaan.

 

Tarief interim-juristen stijgt, advocatentarieven dalen licht

Als we verder in de cijfers duiken valt op dat het gemiddelde tarief van interim-juristen wat stijgt. Waarschijnlijk onder druk van de krappe arbeidsmarkt. Opvallend is ook dat advies- / advocatentarieven een lichte daling vertonen. In die markt is kennelijk sprake van meer concurrentie.

 

Meer informatie

Meer weten over de uitkomsten van deze OJ Index editie? Lees het hier in het openbare verslag van het onderzoek: h1 -2019 Verslag OJ index Basic Editie

Meer in het algemeen interesse in meer ‘insight’ in ons deel van de juridische markt?  Stuur een mailtje naar Marijn Rooijmans, coordinator van het netwerk