Wat Chambers doet voor advocatenkantoren, wordt de Dutch Independent Legal Award (DILA) voor zelfstandigen. De DILA is de prijs voor de beste zelfstandige advocaat of jurist in de top van de Nederlandse markt. Dat aantal groeit hard.

De jurist die denkt dat dit soort prijzen gebakken lucht zijn, miskent de krachtige positieve ‘branding’ impuls die uitgaat van een nominatie, of het winnen van een Award. Het zet de professional op een podium op een manier die voor iedereen helder maakt dat je goed bent in wat je doet. Van de ene op de andere dag en vaak krachtiger dan met jaren aan twitteren en bloggen bereikt kan worden. De awards zorgen bovendien dat ze op de juiste lijstjes komen voor het mooie high end werk. Niets meer en niets minder.

De vorige genomineerden voor de DILA hebben erg positieve ervaringen met hun nominatie. Marijn Rooymans van het organiserende Netwerk Ondernemende Juristen: ‘Dat ze genomineerd worden door een opdrachtgever of door een andere zelfstandige jurist maakt het extra bijzonder.’ De winnaar van de DILA 2016 wordt dit jaar extra beoordeeld op responsiveness. Dat is de manier waarop de zelfstandige inspeelt op de vragen van zijn klant, of die vragen voor is. Rooymans: ‘Maar responsive is ook: hoe snel kan hij een relevante reactie geven, is hij goed bereikbaar?’

Het aantal juristen dat in aanmerking komt voor de DILA neemt elk jaar sterk toe. Rooymans ziet dit jaar ook een groter aantal genomineerden dan anders. ‘We hebben nu al 15 nominaties binnen en dat aantal stijgt nog. Steeds meer ambitieuze juristen of advocaten smachten naar vrijheid en autonomie. Hun liefde voor het vak is onverminderd, maar bedrijfspolitiek, maatschapsvergaderingen, functioneringsgesprekken en al die dingen die ‘er nu eenmaal bijhoren’, kunnen hen langzamerhand gestolen worden. Het aantal zelfstandigen in de top van de juridische markt groeit dan ook al jaren’, weet Rooymans.

De zelfstandige advocaten verkeren tegenwoordig in goed gezelschap. Rooymans: ‘Vroeger werden ze een beetje meewarig bekeken, maar dat beeld is gekanteld. Bewondering, respect en soms zelfs een beetje afgunst vallen hen tegenwoordig ten deel als zelfstandig juridisch ondernemer. Maar… de zelfstandige topjuristen zijn bijna onzichtbaar. Mede dankzij een eigen Award kunnen zij nu meepraten in een wereld waarin er voor elke ondernemer wel een categorie is waarin een prijs te winnen valt.’

De titels die naast de DILA te winnen vallen in de juridische markt zijn talrijk: IFLR Europe Awards, FT Innovative Lawyers Award, International Global Law Experts Awards, Chambers Europe Awards, ILO Client Choice Awards, The Lawyer Awards, enz. Veel Angelsaksische prijzen, maar in deze zogenaamde ‘League Tables’ staan wel steeds meer Nederlandse spelers.