Bij het koffieapparaat – Anka Greving (MOS Legal)

Anka GrevingAnka is een senior legal counsel met veel ervaring op het gebied van privacyrecht. Zij adviseert grote corporates als Coca-Cola en Philips maar ook non-profits zoals nu Sanquin.

Mijn successen vier ik: ”te weinig. Ik neem het me wel voor, maar een succes vieren doe ik zelden. Wel zorg ik dat ik waardevolle ervaringen heel bewust meeneem naar volgende opdrachten. Bij Coca-Cola (waar ik nog in vaste dienst was) heb ik bijvoorbeeld ervaring opgedaan met het aansturen van een juridisch team. In mijn huidige opdracht bij Sanquin zijn er meer politieke belangen te navigeren dan in een corporate setting. Ook dat is leerzaam. Verder probeer ik altijd te bouwen op wat ik al gedaan heb, zodat ik professioneel blijf groeien.”

Mijn opvallendste zaak: “was tijdens mijn eerste job als advocaat in een faillissementspraktijk. Voor mijn allereerste  faillissementszaak ben ik met de curator op bezoek gegaan bij een failliet loodgietersbedrijf in Rotterdam Zuid. Daar aangekomen troffen we een totaal verwaarloosd pand aan met binnen een enorme chaos. Het interieur was een puinhoop en overal lagen vuilniszakken met administratie. De failliete loodgieter had zich kort daarvoor opgehangen in zijn bedrijfspand. In een andere zaak die mij is bijgebleven, heb ik ouders bijgestaan die door hun zoon zijn opgelicht. Hij had de handtekening van zijn vader en moeder vervalst onder een borgstelling van 250.000,- euro. Het was een zaak beladen met emoties waarbij vader zich liet ontvallen dat hij veel voelde voor een post-natale abortus. De zaak is uiteindelijk geschikt, maar voor een vrij laag bedrag. Mede door deze zaken heb ik gekozen niet als advocaat verder te gaan.”

Een memorabel succes: “Ik heb jarenlang op topniveau geschaatst en geskeelerd. Van mijn 13e tot mijn 19e heb ik meegedaan aan Europese- en Wereldkampioenschappen. Ook ben ik in 2000 Europees Kampioen skeeleren geworden. Toch voelt dat minder als een succes dan mijn keuze om als zelfstandig ondernemer alleen nog maar te kiezen voor opdrachtgevers met wie ik een klik heb. In de topsport was presteren belangrijker dan plezier en menselijkheid. Als interim jurist selecteer ik nu op opdrachtgevers die oprecht, integer en behulpzaam zijn. Als er geen klik is, doe ik het niet. Ik denk niet zo in termen van succes, maar met die keuze ben ik heel blij.”

Een zaak waar ik wakker van heb gelegen: “niet een concrete zaak, maar de druk in de advocatuur om altijd te presteren en aan te staan, daar heb ik wakker van gelegen. Van die dagen dat je om 7.00 in de trein zit en dan om 23.00 naar huis gaat…”

Een inspirerende collega: “personen vind ik niet zo snel inspirerend vanwege inhoud, eerder vanwege persoonlijkheid. Ik denk dan meteen aan een manager bij Coca-Cola, Maaike Burger. Zij heeft mij overal bij betrokken, ik heb daar erg veel gezien en gedaan. Dat was enorm leerzaam. Zij bracht mij op nieuwe gedachten, was heel open en heel oprecht en stuurde mij bij waar nodig op een heel prettige manier. Door haar heb ik geleerd om een team aan te sturen en projecten te managen. Zij gaf mij vanaf het begin veel vertrouwen en had oog voor mij als persoon en voor mijn workload. Ook hier is een klik weer belangrijk. In de toekomst hoop ik eenzelfde rol te kunnen vervullen voor anderen.”