Bij het koffieapparaat – Jan-Paul van Nes

Jan-Paul adviseert met Legalnes een breed pallet bedrijven en (kennis-) orJan-Paul van Nesganisaties in onder meer de sectoren food, life science, renewable energy en sport, waaronder DSM, Wessanen, TNO, The Ocean Cleanup, Universiteit Utrecht en KNLTB.

Mijn successen vier ik: “Ik heb geen vast ritueel. Maar als we het kort geding winnen dat binnenkort dient, dan gaan we daar met het team van de klant zeker even een borrel op drinken!”

Mijn opvallendste zaak: “Er schiet me niet meteen een opvallende zaak te binnen. Maar omdat ik zeer uiteenlopende organisaties adviseer – naast corporates ook kennisinstituten, sportorganisaties, etc. – werk ik soms in bijzondere settings. Een mooi voorbeeld is de Stichting Bescherm Onze Zuursels. Deze stichting beheert namens Nederlandse zuivelondernemingen de zuursels, het ‘dna’, van bepaalde type Nederlandse kazen. Deze zuursels zijn een soort nationaal erfgoed dat beschermd en beheerd moet worden.”

Een memorabel succes: “Dan denk ik als eerste aan sportieve successen. Met veel plezier kijk ik terug op 1 van de eerste marathons die ik heb gelopen, de marathon van New York. Ook de alternatieve Elfstedentocht die ik heb geschaatst op de Weissensee is een mooie herinnering. Of je het een ‘succes’ kunt noemen weet ik niet, maar ik ben ook blij dat we in 2012 de keus hebben gemaakt om met het gezin een half jaar in Australië te gaan wonen en onze kinderen daar een semester naar school te laten gaan. We zijn dit avontuur naar de Australische westkust aangegaan niet als expat, maar op de bonnefooi. Best spannend! En het kostte heel wat moeite. Omdat we niet als expats werden uitgezonden, hebben we het helemaal zelf moeten regelen. Daarom gaf het extra voldoening dat het ons is gelukt om snel en goed te aarden aan de andere kant van de wereld.”

Een zaak waar ik wakker van heb gelegen: “Stamt uit mijn beginfase in de advocatuur. Het betrof een echtscheidingszaak waarin een garagist echt tot het gaatje ging om zijn vrouw het leven zuur te maken. Deze persoon legt zijn lot in jouw handen, terwijl je eigenlijk nog niets weet. Je hebt dan zoveel verantwoordelijkheid, terwijl je daar nog helemaal niet aan toe bent. Ook is zo’n zaak in zekere zin meer psychologisch van aard dan juridisch. Dat vereist meer levenservaring en mensenkennis dan je hebt wanneer je net uit de collegebanken komt. De zaak is goed afgelopen, maar ik heb er toen wel eens een nachtje wat minder goed van geslapen…”

Een inspirerend persoon: “Onze hond Tommy, een Beagle, is qua rustgevendheid erg inspirerend. Hij ligt nu met zijn poten omhoog naast me, haha. Maar serieus, een echt inspirerend persoon vind ik Johan Cruijff. Naast een uniek talent was hij authentiek en een origineel denker, ging volstrekt zijn eigen gang en liet zich niet dwingen. Bracht zaken tot de kern terug, was vasthoudend, consistent en niet bang om ruzie te maken, maar kreeg ook
mensen mee. Hij nam initiatief, inspireerde, was maatschappelijk zeer betrokken en daarin ook effectief(!), zie de impact van Johan Cruyff Foundation. Hij stond niet alleen voor zijn eigen visie maar bracht deze ook tot uitvoering, bijvoorbeeld met het Cruijff Instituut voor Sport Studies. Mede door hem geïnspireerd heb ik daar de master sportmanagement gedaan.”