Eat the frogBij een start up die ik volg was er afgelopen jaar een aardige vent die het maar niet lukte om succesvol te worden. Ik zag hem er onder lijden. Als mens mocht ik hem graag en vond het dus echt erg rot voor ‘m. Uiteindelijk raakte het vertrouwen op en werd er afscheid genomen.

Wat er mis ging is eigenlijk iets universeels.

Hij kwam binnen bij dat startende bedrijf vanuit een wereld waarin het werk vanzelf op ‘m af kwam. Een wereld waarin hij gewaardeerd werd en succesvol was. Aangetrokken door het romantische beeld over ondernemerschap en start ups kreeg hij het idee om zelf ondernemer worden. Hij zou dat slimme jonge bedrijf wel eens opstoten in de vaart der volkeren, maar toen hij overstapte veranderde alles.

Ineens werd het stil.

Ik denk dat hij niet wist wat ‘m overkwam. Geen mailtjes, geen telefoon, niemand meer die hem nodig had. Hij had niets te doen!

Tja en wat doe je dan?

Onze ‘aspiring entrepreneur’ had simpel gezegd twee opties:

  1. Wachten. Wachten tot de wereld – lees de klanten – zouden ontdekken wat voor fantastische dingen hij voor ze zou kunnen doen.
  2. Gewoon beginnen.  Ook al vind je het moeilijk en weet je het niet precies, ga nieuwe producten of diensten lanceren, jezelf uitnodigen bij klanten, onderzoek doen, publiceren, blogs schrijven, bellen, bellen, bellen, mailen, mailen, mailen, mailen. Maak van het draaiend krijgen van je business je enige prioriteit. Kortom: werk je dag en nacht het schompes tot je het aan de gang hebt.

Terugkijkend is dat het moment waarop de afgang zich aankondigde, want ook al vertelde hij iedereen over het 2e, hij deed vooral het 1e.

En terwijl hij wachtte op het succes, incasseerde hij van de start-up z’n maandelijkse inkomen, ging hij op tijd naar huis en deed hij de dingen die hij gewend was. Zich bemoeien met de interne organisatie, spreadsheets en powerpoints maken, vergaderingen organiseren en processen beschrijven.

Waarom dat was? Wie zal het zeggen, maar het maakt ook niet uit want zo’n aanpak werkt niet. Niet als ondernemer, maar eigenlijk ook niet in het leven in het algemeen.

Tuurlijk je kunt mazzel hebben en de wind vanzelf mee krijgen. Dan wordt datgene wat je wenst je zomaar in de schoot geworpen. Succesverhalen genoeg. Je leest en hoort ze dagelijks, maar deze aspirant ondernemer niet onder ogen wilde zien en wat velen liever niet horen, is dat als je iets echt wilt, je het gewoon echt zelf moet laten gebeuren. Voor 99 van de 100 ondernemers gaat namelijk helemaal niks vanzelf. Achter hun succes gaat knoerthard werken schuil.

Ja sorry, het is niet anders. En nee, dat is niet altijd alleen maar leuk en het zorgt ook nog dat je niet altijd op tijd thuis bent voor de piepers, maar wat dacht je dan?

Anders deed iedereen het toch wel? De realiteit is nu eenmaal zo dat als je iets echt wilt, je bereid moet zijn om, zoals de Engelsen zeggen, to eat the frog.

 

Marijn