‘Ik krijg mijn opdrachten eigenlijk altijd via-via’

Naam: Terence Samson (45), ICT-juristterence

Huidige opdracht: interim bedrijfsjurist bij Agentschap Telecom en werkzaamheden voor Nederland ICT

Interim en external legal counsel
‘Ik werd zelfstandig bedrijfsjurist omdat ik een zekere mate van flexibiliteit zocht in mijn werk. Het flexibel invullen van functies past ook goed bij mijn persoonlijkheid. Ik ben nieuwsgierig, wil graag steeds weer nieuwe dingen doen. Of dat nu de bedrijfscultuur is, een nieuwe manieren van werken, nieuwe mensen of de inhoudelijk afwisseling, in elke interim-opdracht is het telkens anders. Dat maakt het erg leuk. Ik doe zowel interim-werk als opdrachten als external legal counsel, bedrijfsjurist op afstand. Ik werk meestal niet fulltime bij een opdrachtgever, omdat ik ruimte wil houden voor losse opdrachten. Naast mijn werk als bedrijfsjurist ben ik ook percussionist. Ik kom net uit de studio voor het maken van opnames voor mijn nieuwe cd. Voor mij werkt muziek maken in combinatie met de intellectuele uitdaging van het juridische werk uitstekend.

Nooit zonder werk
Ik krijg mijn opdrachten eigenlijk altijd via-via. Mijn huidige opdracht bij het Agentschap Telecom komt via iemand die ik heb ontmoet tijdens de Grotius opleiding Informaticarecht die ik volgde, de opdracht die ik doe voor Nederland ICT komt via iemand die ik heb ontmoet bij de expertgroep ICT van Ondernemende Juristen. Sommige opdrachten komen ook via detacheerders. Nee, ik zit nooit zonder werk, gelukkig! In 2014 won ik de DILA, de prijs voor de beste onafhankelijke Nederlandse jurist. Dat heeft me toen direct een opdracht uit het Netwerk Ondernemende Juristen opgeleverd. Zo’n prijs werkt goed, het winnen van een prijs geeft vertrouwen, een collega die jouw naam noemt kan er meer van uitgaan dat het goed is. En ook iemand die jou inschakelt kan beter aan zijn directie onderbouwen waarom hij je inhuurt.

Ondernemend
Zelf heb ik regelmatig een tip voor een opdracht, die ik aan Marijn doorspeel. Bijvoorbeeld als ik zelf klaar ben bij een opdrachtgever, maar er nog ander werk ligt. Die tips zijn niet altijd zo concreet dat er direct een opdracht in zit. Dus het is niet zo dat er iemand via mij op een langdurige opdracht zit, waar ik dan ook aan verdien. Nee, ik zou mezelf niet omschrijven als ondernemer. Ik heb geen businesscase, ik werk in mijn eentje en ben niet constant aan het zoeken naar nieuwe kansen in de markt. Ik ben ook geen bedrijf aan het ontwikkelen. Maar wat ik wel durf te zeggen, is dat ik ondernemend ben. Ik wil wel graag tevreden opdrachtgevers hebben en doe daar mijn uiterste best voor.