‘Het winnen van de DILA opent deuren’

Christiaan Jeekel won de Dutch Independent Legal Award (DILA) Christiaan Jeekel2018/2019. De DILA wordt georganiseerd door OJ en jaarlijks uitgereikt aan de beste onafhankelijke zelfstandige jurist. OJ sprak met Christiaan over zijn ervaring na het winnen van de DILA 2018/2019 en vroeg:

‘Hoe heb jij het afgelopen jaar ervaren?’

‘Ik heb ontzettend veel leuke reacties gekregen van mensen in mijn omgeving. Dit was echt overweldigend. Mensen reageren erg positief en vinden het leuk voor me. Naast de vele positieve reacties opent het winnen van de DILA ook deuren. Ik heb in de ‘footer’ van mijn mail het logo van de DILA staan. Daarnaast staat het ook op mijn LinkedIn profiel en in mijn CV. Partijen zien dit en beginnen hier vaak zelf over waardoor het gesprek een stuk luchtiger is en meedingen voor een opdracht makkelijker wordt. Ik hoef minder uit te leggen. En mijn 3 dochters (leeftijd 8, 11 en 13) hadden als blijk van trots een paar kilo snoep bij de Jamin inegslagen om de Dila bokaal mee te vullen…… niet geheel zonder eigenbelang natuurlijk.’

‘Sommige opdrachtgevers kennen de DILA wel, maar vaak ook niet. In dat geval moet ik uitleggen wat het precies inhoudt. Sommige opdrachtgevers dachten dat het een award is die alleen openstond voor OJ-juristen en dat de verkiezing daardoor een hoog ‘wij van WC-eend’- gehalte heeft. Dan is het van belang dat ik uitleg dat de DILA een serieus proces is en elke onafhankelijke jurist mee mag doen. Er zijn zo’n 1500/2000 onafhankelijke juristen in Nederland; dit is een aanzienlijke hoeveelheid waar je dan mee concurreert. Daarnaast komt de DILA je niet aanwaaien, ik moest door een aantal hoepels springen voordat ik pas echt de award mee naar huis mocht nemen. Denk hierbij aan: interviews houden, referenties opvragen, stemmen krijgen en niet onbelangrijk: de case maken. Dat spreekt opdrachtgevers aan. Het levert het je heel wat positieve pers op, niet alleen voor toekomstige opdrachtgevers, maar ook richting andere (zelfstandige) juristen.’

‘Wat is jouw beeld van het thema van dit jaar? We borduren verder op het thema van vorig jaar, namelijk vakmanschap met nadruk op kwaliteit: hoe lever je dit, hoe onderhoudt je het en hoe meet je het.’

‘Ik vind het heel goed om door te gaan op het thema vakmanschap. Als zelfstandig jurist moet je constante kwaliteit leveren, hier moet je je extra bewust van zijn omdat je niet kan meeliften met de naam en merk van een kantoor. Uiteindelijk moet je het werk zelf alleen doen en ben jij verantwoordelijk voor je eigen werk. Je bent zo goed als je laatste opdracht. Het is dan dus zaak om bij de uitvoering van elke opdracht elke keer weer kwaliteit en vakmanschap te leveren en je daar constant bewust van te zijn.’

‘Wat met vakmanschap samengaat is dat je moet focussen op een duidelijk rechtsgebied. Dan is het van groot belang dat je je binnen dit rechtsgebied ook zo veel mogelijk profileert. Ook moet je niet bang zijn om nee te kunnen verkopen, niet alleen als het gaat om verzoeken die buiten je expertise liggen, maar ook als je in verband met planning geen tijd heb om aan het verzoek te voldoen. Het is dus belangrijk om je grenzen te kennen en duidelijk daarover te communiceren. Daarnaast helpt het je erg als je binnen je vakgebied bekend bent en een naam hebt opgebouwd, bijvoorbeeld door het delen van je kennis door lezingen te geven of te doceren Hieruit blijkt dat je je vak verstaat. Zo ben ik zelf met veel plezier docent en spreker bij Institute for International Research en de Gladwell Academy en word ik zo nu en dan geciteerd in het FD.’

‘Als vakman of vakvrouw moet je bij de uitvoering van elke opdracht duidelijk communiceren: spreek aan het begin van de opdracht duidelijk onder welke voorwaarden de opdracht succesvol is afgerond, toets dat ook tijdens de opdracht en evalueer na afloop. Mede door de vele gesprekken die ik heb gevoerd tijdens de DILA verkiezing , ben ik mij nu veel bewuster hiervan.’

‘Welke vakman/vrouw gun jij de DILA dit jaar?’

‘Ik ga geen specifieke namen noemen, maar ik zou het wel heel leuk vinden als de DILA dit jaar weer eens door een vrouw gewonnen zou worden. Naast vakmanschap en de kwaliteiten die daar bij komen kijken zou ik het leuk vinden als iemand die zich op het gebied van marketing wat onconventioneler en innovatiever profileert, de DILA zou winnen. Denk daarbij aan het gebruik van social media via blogposts, vlogs en het gebruik en promoten van legal tech.’

‘Welke tip geef je mee aan toekomstig genomineerden?’

‘Als je wordt genomineerd en je besluit deel te nemen, ga er dan ook volledig voor. Het heeft mij heel erg geholpen in het vaststellen van wat ik belangrijk vind en wat voor soort werk ik wil doen voor welk soort klanten. En het geeft je een goed ijkpunt hoe je je praktijk wilt inrichten. Daarnaast vond ik het erg leuk om mijn netwerk in te schakelen en om met diverse connecties hierover te sparren en advies van te krijgen. Als je genomineerd wordt, kost het wat moeite, maar het brengt je ook veel. Dus gewoon meedoen!’

DILA 2019/2020 start 8 oktober!