Leergang van Juridische inhoud naar Leiderschap

leidinggevenData: 8 en 22 september en 6 oktober 2020
Tijd: 19:00-22:00 uur (pauze 20:30-20:45)
Locatie: online (link volgt)
Investering: € 495 voor de hele leergang (Bijdragende OJ-leden), € 545 voor de hele leergang (Basic OJ-leden), € 595 voor de hele leergang (Introducés).
alle prijzen zijn excl. BTW;

Je bent inhoudelijk sterk en je hebt veel ervaring. Mensen kijken steeds vaker naar jou als er dingen besloten moeten worden of ze behoefte hebben aan richting. Past die rol bij je? Wil je er in groeien, of er eerst meer over weten?

Dan is deze leergang voor jou. Schrijf je hier in!

Zodra het niet meer puur om de inhoud gaat, spelen er ineens allerlei andere aspecten een rol. Zaken die je minder makkelijk uit een boekje leert. Jouw gedrag kleurt en beïnvloedt de reactie van anderen & vice versa. Daarmee vertel ik je niks nieuws, dat weet ik. Toch is het goed daar bij stil te staan. Het kan – los van je inhoudelijke juridische kwaliteiten – de effectiviteit van jouw performance namelijk echt vergroten ook als je niet direct een leiderschapsrol ambieert.

Als jurist leidt en begeleidt je dagelijks anderen of dat nu is in een project, in een team, tijdens een deal of op individueel niveau gewoon van je cliënt. Jouw persoonlijkheid kleurt je gedrag en datzelfde geldt voor degene die je tegenover je treft.

De leergang – verzorgd door Anton-Pieter van Logtestijn, netwerklid en expert op dit gebied – begint met een management drives test. Deze bekende methode – gebaseerd op ‘kleur denken’ – geeft je inzicht in je eigen drijfveren, in wat je energie geeft, hoe je communicatiestijl is en hoe het effect daarvan is in verschillende situaties. Je sterke kanten komen zo duidelijk naar voren. Je krijgt ook helder hoe je effectiever kunt zijn en waar je groeipotentieel ligt als het gaat om anderen beïnvloeden of (bege)leiden en je boodschap over de bühne brengen.

Tijdens de leergang leer je hoe je je eigen gedrag kunt inzetten.

“Jij bent bijvoorbeeld heel detailgericht, moet met iemand samenwerken die vooral heel resultaatgericht is en niet veel op heeft met details: dan kun je op een mooie dag elkaar prachtig aanvullen, maar op een sombere, regenachtige dag kan het ook gaan schuren… In de leergang krijg je tools om ten eerste dit inzichtelijk te krijgen en daarnaast een paar praktische tips hoe deze samenwerking te verbeteren.”

Zo zorg je ervoor dat jijzelf – ook onder druk – niet meteen grijpt naar je voorkeursgedrag, maar jouw gedrag afstemt op dat van de ander waardoor de interactie proactief verloopt in plaats van reactief. En juist op dat punt valt veel te winnen!

Hartstikke handig. Niet alleen voor managers in de klassieke zin, maar voor iedereen die wel eens projecten of mensen leidt, (of overweegt daar meer mee te gaan doen).

Aan het einde van deze leergang weet jij welke leiderschapsstijl je hebt, wat je eigen drijfveren zijn, wat je communicatiestijl en wijze van conflict oplossen is. Ook kun je effectiever leidinggeven aan anderen (of dit nu in een informele positie is of een formele) en kun je meteen aan de slag met de aangereikte tools.

Kortom, na deze 3 avonden ben je beter in staat leiding te geven omdat je zelf effectiever bent geworden in je stijl van communiceren.

Inhoud

Dinsdag 8 september: Inzicht in je eigen drijfveren, communicatiestijlen en conflictstijlen
Of je het nu leuk vindt of niet, je kunt pas goed leidinggeven aan juridisch professionals als je ook goed leiding kunt geven aan jezelf. Niet alleen op mooie dagen, maar ook op slechtere dagen. Het is daarom essentieel dat je goed inzicht hebt in je eigen drijfveren: hoe je bij voorkeur communiceert, waar je minder goed in bent en hoe je reageert op conflicten. De eerste avond ga je dan ook vooral aan de slag met jezelf.

Dinsdag 22 september: Leiderschap
Wij doen dit aan de hand van het model van situationeel leidinggeven. Na onderzocht te hebben wat je natuurlijke stijl is qua leidinggeven gaan we vooral casuïstisch aan de slag.

Dinsdag 6 oktober: Leidinggeven aan een team en je rol als leidinggevende binnen de organisatie waar je voor werkt

Issues die aan de orde komen zijn:

– missie, visie en strategie van de afdeling;
– executie en operationeel management;
– stakeholder management;
– reputatie management; en
– overige taken van een leidinggevende in het juridisch domein.

Je investering

  • Professional en Business OJ leden betalen slechts € 495,- excl. btw voor de hele leergang;
  • Ben je Basic OJ lid dan betaal je € 545,- exclusief btw; en
  • Als je geen OJ lid bent dan is je investering € 595,- exclusief btw voor de hele leergang (dit geldt ook voor introducés).
    Het cursusbedrag is inclusief een ‘Management Drives’-test.

De docent

Anton-Pieter van Logtestijn heeft gedurende zijn loopbaan ruime ervaring in leidinggeven in de juridische wereld opgedaan bij o.a. A.S.R. Nederland, Achmea en Menzis. Daarnaast is hij gecertificeerd consultant en trainer bij FranklinCovey Benelux, waar hij les geeft in een aantal van de programma’s van Franklin Covey, zoals ‘The 7 habits of highly effective people’ en ‘Leading at the Speed of Trust’. Ook is hij als consultant verbonden aan organisatie WagenaarHoes in Driebergen, waar hij zich bezighoudt met organisatie- en leiderschapsontwikkeling.