‘Mijn ideale opdrachten zijn voornamelijk inhoudelijk interessant’

annette-oostersNaam: Annette Oosters (37), M&A jurist en legal counsel

Huidige opdracht: opzetten van transactional services bij De Brauw

Steeds ergens anders
‘Op dit moment ben ik mijn opvolgster aan het inwerken, iemand van binnen De Brauw die het overneemt. Ik ga met zwangerschapsverlof voor de geboorte van mijn derde kind. Na mijn verlof ga ik terug naar De Brauw om af te maken waar ik aan begonnen ben. Nee, ik maak me er geen zorgen over dat ik een paar maanden niet werk. In het begin werd ik daar wel eens zenuwachtig over, maar nu niet meer. Het heeft volgens mij niet zoveel zin om ‘beschikbaar voor een nieuwe opdracht’ op je profiel in LinkedIn te zetten. Een opdrachtgever die jou wil hebben belt sowieso wel, ook als je zegt dat je niet beschikbaar bent. Ik vind dit werk zo leuk, omdat ik steeds ergens anders aan de slag kan. Gelukkig vragen oude opdrachtgevers me vaak ook terug, maar de opdracht dan vervolgens ook doen lukt lang niet altijd omdat ik dan net weer ergens anders bezig ben. Als ik gevraagd word voor een waanzinnig leuke opdracht die ik niet kan doen omdat ik ergens anders vast zit, vind ik nee zeggen wel erg moeilijk hoor. Mijn ideale opdrachten hebben altijd iets vernieuwends, en vullen de gaatjes in mijn cv. Ik zou bijvoorbeeld graag nog eens een in-house M&A-rol vervullen bij een leuk bedrijf dat interessante overnames doet.’

Geen vaste functie in M&A-praktijk
‘Je kunt mij inschakelen voor een M&A-functie bij een advocatenkantoor, of in een meer algemeen juridische rol binnen een bedrijf, met een focus op commerciële contracten. Met twee en straks dus drie kinderen vind ik in vaste dienst werken in een M&A-praktijk lastig, omdat je weinig te zeggen hebt over je agenda. Ik kan nu veel beter bepalen welke opdrachten ik aanneem, en die zijn altijd voor een beperkte periode. Ik sluit niet uit dat ik ooit weer in dienst treed bij een bedrijf of partner word bij een kantoor, maar dan moet de situatie thuis anders zijn. Dat kan over 5 jaar ook nog.’

Goede kwaliteit aan juristen in het netwerk
Ik breng wel eens opdrachten naar het Netwerk van Ondernemende Juristen, vooral de free-lead-sharing optie vind ik handig. Zo kan ik oud-opdrachtgevers of bestaande cliënten, bijvoorbeeld startups, aan goede mensen helpen met een expertise die ik niet heb. Daar wil ik geen vergoeding voor hebben, omdat ik een relatie die dichtbij staat, graag help. Via het netwerk krijgen ze vaak ook een gunstiger tarief dan wanneer ik ze doorverwijs naar een bevriende advocaat die bij een kantoor werkt. En in het netwerk zit ook een goede kwaliteit aan juristen. Mijn ervaring leert dat een zelfstandige jurist vaak wat praktischer kan adviseren dan een advocaat in vaste dienst, en daar hebben mijn cliënten vaak meer aan. Het mooie is ook dat ik kan beslissen wie het wordt als ik een free lead uitzet. Als ik een ‘normale’ opdracht in het netwerk binnenbreng, leg ik aan Marijn uit wat voor type opdracht het is, wat voor iemand ze zoeken en doet Marijn de selectie. Ook dan kijk ik wel altijd mee naar de cv’s die worden doorgestuurd.’