Groei vlakt wat af, maar markt aanhoudend gunstig.

 

De markt voor zelfstandige juridische professionals blijft goed. De OJ Index lijkt te stabiliseren op een stand van 75. Iets hoger dan in het begin van het jaar, maar duidelijk lager dan de piek uit 2018.

Zelfstandige juristen en advocaten in de top van de markt zien tarieven stijgen of gelijk blijven…

Eén op de drie zelfstandig werkende advocaten zag de afgelopen periode het tarief stijgen. Bij 62% veranderde er niets en slechts 4% zag de tarieven dalen.

…maar niet overal

Terwijl het gemiddeld uurtarief voor interim-werk nagenoeg gelijk gebleven is op € 122,87 vertoonde het gemiddelde tarief op de traditionele juridisch adviesmarkt een duidelijke stijging naar € 176,50.

EN het uurtarief zegt lang niet alles…

Interim juristen verdienen gemiddeld meer dan zelfstandige advocaten zo blijkt uit de gemiddelde dagomzetten die in de OJ Index gerapporteerd worden.

Marktaandeel van bureaus loopt terug in de top van de markt

Het marktaandeel van bemiddelingsbureaus gaat gestaag naar beneden tot 19,9% dit was medio 2018 nog 21,6% en begin 2018 zelfs 24,4%.

61,2% van alle zelfstandige advocaten en juristen in het bovenste segment van de Nederlandse juridische markt werkt voor ‘eigen’ klanten. 10,7% haalt vooral werk uit doorverwijzing van vakgenoten uit eigen netwerk.

Meer informatie

Meer weten over de uitkomsten van deze OJ Index editie? Lees het hier in het openbare verslag van het onderzoek: OJ Index 2019-h2 Publieks Editie

Ben je journalist, of overweeg je om als advocaat of bedrijfsjurist voor jezelf te binnen in de grootzakelijke markt? Stuur een mailtje naar Marijn Rooijmans, coördinator van het netwerk.