Bij het koffieapparaat – Tomas Weermeijer

Tomas adviseert met Southpaw Legal technologiebedrijven en andere partijen over juridische vraagstukken op het gebied van IT en FinTech.

Tomas Weermeijer

Mijn successen vier ik: “Ik ben in mijn werk niet zo van het vieren. Het is voor mij het belangrijkst dat de cliënt blij is. Wat heel goed voelde was de stap om voor mezelf te beginnen en mijn eerste cliënt binnen te halen (via OJ netwerklid Vonne Laan). Ook toen heb ik geen fles Champagne opengetrokken. Wel heb ik op deze stap geproost met mijn vriendin. Na een avontuur in de advocatuur en als bedrijfsjurist wilde ik de vrijheid van het bestaan als zelfstandig jurist ontdekken.”

Mijn opvallendste zaak: “Ik heb bemiddeld in een burenruzie over bedwantsen. Ik heb me daarbij ook helemaal ingelezen over deze beesten. Heb je een bedwantsenplaag, dan heb je echt een probleem. Ze zijn voor het blote oog onzichtbaar, verdwijnen overdag en zijn alleen te traceren door de bloedvlekken en een beetje van hun ontlasting dat achterblijft in het bed. Daarbij zijn ze alleen uit te roeien door verhitting, nogal ingrijpend dus. De zaak betrof een huisjesmelker die door zijn huurders, werd aangesproken de plaag op te lossen. Dit leidde tot een slepende kwestie die zelfs al voor de rechter was geweest voordat ik erbij betrokken raakte. De vaststellingsovereenkomst die hieruit voortkwam bleek niet uitvoerbaar. Bovendien bleef één van de huurders, de buurman van het gezin dat ik bijstond, geloven dat na alle getroffen maatregelen de beestjes er toch nog steeds waren, wat leidde tot een soort witchhunt op de bedwantsen en het opvoeren van de druk op de huisjesmelker. Uiteindelijk hebben we een bedwantsen expert met internationale reputatie laten invliegen uit de UK om een bindend oordeel te vellen. Deze expert vond geen bedwantsen en daarmee was de zaak afgedaan. Ondanks de beperkte juridische merites voelde ik me in deze zaak echt nuttig als advocaat. Er was heel veel emotie bij partijen en daar kon ik me van distantiëren door te denken in oplossingen.”

Een memorabel succes: “Het eerste succes waar ik dan aan moet denken is op persoonlijk vlak. Vorige zomer ben ik met een vriend in vijf dagen de hele Alpen over gefietst, met als eindbestemming het huis van die vriend in Zwitserland. Het voltooien van die pittige tocht voelde echt als een overwinning op de elementen. Volgend jaar doe ik mee aan La Marmotte, een fietstocht vergelijkbaar met een zware Tour de France etappe. Wat ik ook als een succes ervaar is het boeken van een goed onderhandelingsresultaat voor een kleine cliënt tegen een grote partij.”

Een zaak waar ik wakker van heb gelegen: “Wat mij tegen de borst stuit, zijn advocaten die oneigenlijke middelen inzetten om hun gelijk te halen. Ik herinner me een advocaat die dreigde met klachten bij de Orde en aangifte tegen mijn persoon. Ik heb een hekel aan advocaten die bij het minste of geringste uit de bocht vliegen en een zaak persoonlijk maken. Ik vind het belangrijk het spel wel volgens de regels te spelen en er op een normale manier uit te komen. Verder lig ik niet zo snel wakker.”

Een inspirerend persoon: “Inspirerend vind ik mensen die goed zijn in wat ze doen én menselijk zijn, de tijd nemen om anderen verder te brengen en niet een kunstje blijven doen omdat het werkt maar blijven vernieuwen. Bijvoorbeeld mijn oude patroon bij SOLV Advocaten, Wanda van Kerkvoorden. Een echte professional maar ook warm en menselijk. Ook als ondernemer vind ik haar inspirerend. Ze heeft risico genomen en gekozen voor wat ze echt wil door weer iets nieuws te beginnen – All Chiefs, een consultancybureau nieuwe stijl. Een ander voorbeeld vind ik Roger Federer. Federer speelt al zo lang op het hoogste niveau maar blijft aan zijn techniek werken en vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Daarbij lijkt het me een aimabel persoon, begaan met anderen.”